Symposium Authenticiteit in de beeldende kunst

Donderdag 15 november 2012 

Naar aanleiding van Façade 2012 en de tentoonstelling Eenmaal, andermaal organiseren CBK Zeeland en het Zeeuws Museum een uitdagend symposium over authenticiteit in de beeldende kunst.

Uitgangspunt is het ‘aura van het origineel’ dat vaak statusbepalend is in de hedendaagse kunst. Welke houding nemen kunstenaars, museummensen en publiek aan tegenover het ‘klonen’ van ideeën, het ‘flirten’ met citaten, het refereren aan tijdgenoten en voorgangers in de beeldende kunst? Het creatief proces van ‘copy and paste’, ‘sampelen’ of het gebruik van ‘quotes’ en citaten zijn immers niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. De ‘nieuwe media’ lijken de toegangspoorten naar vindingrijke en fantasievolle scheppingen wagenwijd open te zetten. Daartegenover stelt een aantal critici zich de vraag of de trend van citeren en kopiëren niet veeleer een gebrek aan originele ideeën blootlegt. Hoe verhoudt heden de verbeeldingskracht zich tot imitatie?

Beeldende kunstenaars Renato Nicolodi en Bas van Beek reflecteren vanuit hun eigen werk op dit gegeven. Hans den Hartog Jager bekijkt het evenement Façade 2012 en de creaties van het Deense kunstenaarscollectief Superflex vanuit deze vraagstelling. Filosofen Niels van Poecke en Ben Overlaet schetsen het thema van het symposium vanuit een filosofisch denkkader.

Locatie: filmzaal van Provincie Zeeland, ingang Abdijplein Middelburg
Kosten: € 25,- (inclusief lunch en catalogus Façade 2012)
Aanmelden: mail naar info@cbkzeeland.nl of bel 0118-611 443

Programma

10.00 uur Inloop en koffie
10.30 uur Welkom door Kathrin Ginsberg, CBK Zeeland
10.45 uur Dick van Biemen, authenticiteit vanuit filosofisch kader. Introductie door Marjan Ruiter, Zeeuws Museum
11.30 uur Hans den Hartog Jager recenseert Superflex
12.00 uur Lunchprogramma: lunch, bezoek Zeeuws Museum, wandeling Façade 2012 (o.l.v. Nico Out) en Meet & Greet met Bas van Beek en Hidenori Mitsue
14.45 uur Hans den Hartog Jager recenseert Façade 2012
15:15 uur Renato Nicolodi, authenticiteit vanuit de beeldende praktijk
15.45 uur Ben Overlaet, authenticiteit vanuit filosofisch kader
16.15 uur Panelgesprek met Bas van Beek, Renato Nicolodi, Ben Overlaet, Dick van Biemen en Hans den Hartog Jager
16.45 uur Afsluiting
17.00 uur Borrel

Comments are closed.

Copyright 2023 Façade 2017 · RSS Feed · Inloggen