authenticiteit in de beeldende kunst

Naar aanleiding van Façade 2012 en de tentoonstelling Eenmaal, andermaal organiseren CBK Zeeland en het Zeeuws Museum een uitdagend symposium over authenticiteit in de beeldende kunst.

Uitgangspunt is het ‘aura van het origineel’ dat vaak statusbepalend is in de hedendaagse kunst. Welke houding nemen kunstenaars, museummensen en publiek aan tegenover het ‘klonen’ van ideeën, het ‘flirten’ met citaten, het refereren aan tijdgenoten en voorgangers in de beeldende kunst? Het creatief proces van ‘copy and paste’, ‘sampelen’ of het gebruik van ‘quotes’ en citaten zijn immers niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. De ‘nieuwe media’ lijken de toegangspoorten naar vindingrijke en fantasievolle scheppingen wagenwijd open te zetten. Daartegenover stelt een aantal critici zich de vraag of de trend van citeren en kopiëren niet veeleer een gebrek aan originele ideeën blootlegt. Hoe verhoudt heden de verbeeldingskracht zich tot imitatie?

Beeldende kunstenaars Renato Nicolodi en Bas van Beek reflecteren vanuit hun eigen werk op dit gegeven. Hans den Hartog Jager bekijkt het evenement Façade 2012 en de creaties van het Deense kunstenaarscollectief Superflex vanuit deze vraagstelling. Filosofen Niels van Poecke en Ben Overlaet schetsen het thema van het symposium vanuit een filosofisch denkkader. Bekijk het hele programma.

Locatie: filmzaal van Provincie Zeeland, ingang Abdijplein Middelburg
Kosten: € 25,- (inclusief lunch en catalogus Façade 2012)
Aanmelden: mail naar info@cbkzeeland.nl of bel 0118-611 443

 

 

Comments are closed.

Copyright 2023 Façade 2017 · RSS Feed · Inloggen