blog busreis

In totaal zijn er zo’n 150 mensen meegegaan met één van de drie busreizen langs de Façadesteden. Eén van de deelnemers schreef naar aanleiding van de excursie een blog over alle drie de exposities: Middelburg, Waregem en Aalst. Deze willen we niet voor onszelf houden.

“CBK Zeeland heeft er een heuse stedelijke tentoonstelling van gemaakt met veertien grote installaties van Nederlandse en internationale kunstenaars in het stadscentrum en langs een deel van de omwalling, onder het motto: ‘Niets is wat het is, alles is wat het lijkt’. […] De namen van deelnemende kunstenaars als Marinus Boezem en Tadashi Kawamata (onlangs nog opmerkelijk te gast in Track-Gent met zijn installatie ‘Favela’ bij de Dampoort), klinken U ongetwijfeld bekend in de oren.
Een windmolen aan de rand van het water… bij Kawamata als ruwhouten tijdelijke ‘architectuur’… ontdaan van zijn functionele mogelijkheden, maar als symbool en historische link van een ongekende kracht.”
Bij Be-Part [in Waregem] werd gekozen voor een andere, meer intieme aanpak binnen de muren van het kunstencentrum. Hier loopt het project overigens op 28 oktober ten einde. De vier deelnemende kunstenaars (Stijn Cole, Hans Demeulenaere, Honoré d’O en Wesley Meuris) hebben het begrip ‘façade’ in een ruime context geïnterpreteerd. Sommigen zochten hun inspiratie en onderwerpen op reis in een wijde(re) wereld, terwijl anderen terugplooien op een besloten omgeving.”
“Ook Netwerk kiest voor een ‘binnententoonstelling’, maar met bepaalde nadrukkelijke links naar de buitensituatie in de stad Aalst. Dat kunnen architecturale, sociologische, historische verwijzingen zijn, maar ook heel letterlijke tentoonstellingselementen in het stadsbeeld.
Maar het plaatselijke wordt ook in een ruimere, internationale context gesitueerd. Nog andere kunstenaars trekken zich terug achter hun eigen (on)veilige façade.”

Lees de volledige blog.

Comments are closed.

Copyright 2023 Façade 2017 · RSS Feed · Inloggen