authentiek?

Dinsdag vond in de Zeeuwse Bibliotheek de tweede lezing uit de reeks ‘Ontmaskerde Stad‘ plaats.

lezing 25-9Robson, autoriteit op het gebied van Aziatische architectuur en docent op de Colombo School of Architecture ontmoette de toenmalige student Anjalendran in de jaren zeventig. Rond die tijd leerde hij ook Geoffrey Bawa kennen. Bawa sloeg een brug tussen religies en culturen, tussen inheemse tradities en Europees modernisme. Dit deed hij niet om authentiek te willen zijn, maar vanuit het idealisme lokale problemen op te lossen. Het tropisch modernisme faalde omdat het geen rekening hield met omstandigheden als klimaat en cultuur van de gebieden waar werd gebouwd. Bawa doet dat wel en hergebruikt traditionele oplossingen. Hij kopieert ze niet en geeft er zijn eigen moderne draai aan. Dat maakt hem hybride in plaats van authentiek, aldus Robson. Volgens Robson is het streven naar authenticiteit zinloos.

Anjalendran werkte jarenlang voor Bawa en maakte zijn visie eigen. Nog steeds werkt hij in zijn traditie, hoewel zijn gebouwen eenvoudiger zijn dan die van Bawa. Omdat hij veel voor organisaties met een beperkt budget werkt, bijvoorbeeld SOS Kinderdorpen, legt hij de nadruk op de ontwikkeling van ruimte in plaats van op de vorm. Hij integreert de omgeving en betrekt de gemeenschap bij zijn gebouwen. Zo kan een gemeenschap zich daar thuis gaan voelen. Ook dat is geen streven naar authenticiteit maar naar oplossingen.

Meer lezingen
De volgende lezing met Willem van den Broeke en Johan de Koning vindt plaats op donderdag 4 oktober. In de tussentijd is er nog een filmcollege van Jan Salden op zaterdag 29 september, waarin hij het publiek in de wereld van de film laat duiken, die per definitie onecht is. Toegang voor beide bijeenkomsten is gratis.

Comments are closed.

Copyright 2023 Façade 2017 · RSS Feed · Inloggen