voorproefje Renato Nicolodi

De Belgische kunstenaar Renato Nicolodi komt binnenkort naar Middelburg om zijn werk te installeren. Maar de afgelopen tijd is hij niet alleen druk bezig geweest met Façade 2012, ook de tentoonstelling ‘KANAL – Ondernemen is een kunst’ in zijn thuisland België kreeg volop aandacht. Meteen een mooi voorproefje voor Façade 2012!

KANAL – Ondernemen is een kunst
‘KANAL – Ondernemen is een kunst’ is een tentoonstelling in de publieke ruimte, die de bezoeker uitdaagt de omgeving rond het kanaal Roeselare-Leie te ontdekken.

Kunstenaars kwamen in contact met bedrijven langs het kanaal, wat resulteerde in unieke wisselwerkingen waarbij de know-how, materialen en producten van de bedrijven fungeren als inspiratiebron voor de kunstwerken.

Renato Nicolodi - KANALAmnis (2012)
Met de steun van twee bedrijven langs het kanaal ging kunstenaar Renato Nicolodi aan de slag. Hij slaagde er in om de materialen van beide bedrijven op een innovatieve wijze met elkaar te combineren tot één uniek paviljoen.

Gezien beide bedrijven fervent gebruikers zijn van waterwegen voor het transport van goederen is het niet meer dan logisch dat het kunstwerk zelf een duidelijke verwijzing maakt naar de waterweg. Dit begint al bij de titel Amnis, wat staat voor uitgestrekte stroom in het Latijn. Amnis is een imposante, tijdelijke architectonische installatie die door de toeschouwer betreedbaar is.

Het repetitieve karakter van water is zeer herkenbaar in de trappenpartijen die over de constructie heen lopen. De vorm op zich is duidelijk archetypisch en refereert aan de sacrale architectuur van verschillende culturen. Het tevens monolithisch aspect van de constructie, geaccentueerd door de zwarte kleur en de vorm van de uitkijktoren, doen denken aan een bunker. De toeschouwer wordt uitgenodigd om in de constructie plaats te nemen en te reflecteren over de historische context van de omgeving in relatie tot de hedendaagse situatie. Dit terwijl het landschap zich ondertussen vanuit het uitkijkpunt openbaart.

Bron: kanaalroeselareleie.be

Comments are closed.

Copyright 2023 Façade 2017 · RSS Feed · Inloggen