Façade Aalst

Stefaan Dheedene / Alice De Mont / Anna Malagrida / Lucie Renneboog / Charlotte Moth / Veerle Michiels / Jurgen Ots / Public Team / Piki & Liesbet Verschueren / Lotte Van den Audenaeren / Sofie Van der Linden / Dirk Zoete

Op zaterdag 22 september, 14:00, opent de Façade-tentoonstelling in Netwerk / centrum voor hedendaagse kunst, Aalst.

Een ‘façade’ is de buitenste gevel van een gebouw. Ze fungeert als de grens tussen het private en het publieke, tussen de binnen- en buitenruimte, tussen het innerlijke en het uiterlijke. Even vaak is ze een masker, dat iets of iemand verbergt. De kunstenaars in de tentoonstelling geven elk een antwoord op de volgende vragen: wat schuilt achter de façade? Kan men een bouwwerk begrijpen als een lichaam, waar de vensters de ogen zijn en de façade het aangezicht? Hoe verbeeldt architectuur de dromen, de verwachtingen en de angsten van de mens?

De façades van de stad Aalst, haar industrie in het centrum, haar ingrijpende stadsvernieuwing en haar afbraakpolitiek inspireerden de kunstenaars: meerbepaald een nieuw opgetrokken kantoorgebouw aan de rand van de E40 (Piki & Liesbet Verschueren), de Tereos-Syralfabriek (Alice De Mont en Stefaan Dheedene), oude postkaarten (Dirk Zoete) of een lege winkelvitrine in de stad (Veerle Michiels).
Het lokale wordt geconfronteerd met het internationale: Charlotte Moth voert de Parijse modernistische façades op als hoofdrolspelers; Anna Malagrida onderzoekt de illusie van ruimte in het interieur van een schuilplaats in de Jordaanse woestijn. Ook het waanzinnige is niet ver: Jurgen Ots ziet de hellepoort, de muil waarin de stervelingen worden opgeslokt, als de ultieme, apocalyptische façade.

De tentoonstelling biedt zo een eigenzinnige blik op de stad en de verhouding tussen haar bewoners en architectuur.

Comments are closed.

Copyright 2023 Façade 2017 · RSS Feed · Inloggen