Joost van den Toorn

Joost van den Toorn (Amsterdam, 1954) maakt “moderne figuratieve beeldhouwkunst in brons en keramiek, geïnspireerd op gotiek, etnografica, outsiderkunst, met een scheutje zwarte humor” (joostvandentoorn.nl).

Hij studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie (1976-1980) in Amsterdam, waar hij later ook les gaf. Tussen 1979 en 1985 maakte hij reizen naar Mexico, Egypte en Japan. In 1990 ontving hij de Leonardo da Vinci Award.

“Net als Dubuffet, heeft ook Van den Toorn zich in zijn eigen werk laten inspireren door de outsiderkunst. Het is vooral de intuïtieve werkwijze die Van den Toorn zo fascineert aan deze outsiders. Waar de geschoolde beeldhouwer gehinderd wordt door kunst-inhoudelijke kennis en een ratio die het maakproces bekritiseerd, maken de outsiders hun kunst uit innerlijke noodzaak zonder zich over het eindresultaat te bekommeren. Naar eigen zeggen maakt Van den Toorn zijn beste werk wanneer hij net als de outsiders zijn rationele keuzes loslaat en maar ‘wat doet’. ”
Floor Tinga – Metropolis M

Exposities
Joost van den Toorn heeft talloze solo- en groepstentoonstellingen in binnen- en buitenland gehad. Een greep uit de instellingen waar hij exposeerde: Galerie 05”T en Galerie Swart in Amsterdam; Galerie de Gryse, Tielt (België); Galerie OZ, Parijs; Galerie Tanya Rumpff, Haarlem; Galerie Torch, Amsterdam; Groninger Museum, Groningen; Mücsarnok, Boedapest; La Chapelle de la Tour d´Auvergne, Quimper; Stedelijk Museum het Prinsenhof, Delft; Richard Demarco Gallery, Edinburgh; Rijksmuseum Kröller Müller, Otterlo; Vishal, Haarlem; Museum Beelden aan Zee, Scheveningen; Willem Baars Projects, Amsterdam en Garage Rotterdam.

Website Joost van den Toorn

 


 

Joost van den Toorn (1954) studied at the Gerrit Rietveld Academy. Between 1979 and 1985 he travelled in Mexico, Egypt and Japan. In 1990 he won the Leonado da Vinci award. He exhibits in solo and group exhibitions in the Netherlands and abroad. His work is characterized by irony, gravity, melancholy and human inadequacies (outsiders).

Exhibitions
Van den Toorn exhibited solo and group work at Gallery 05”T en Gallery Swart in Amsterdam; Gallery de Gryse, Tielt (België); Gallery OZ, Parijs; Gallery Tanya Rumpff, Haarlem; Gallery Torch, Amsterdam; Groninger Museum, Groningen; Mücsarnok, Budapest; La Chapelle de la Tour d´Auvergne, Quimper; Stedelijk Museum het Prinsenhof, Delft; Richard Demarco Gallery, Edinburgh; Rijksmuseum Kröller Müller, Otterlo; Vishal, Haarlem; Museum Beelden aan Zee, Scheveningen; Willem Baars Projects, Amsterdam and Garage Rotterdam. 

Website Joost van den Toorn

Comments are closed.

Copyright 2021 Façade 2017 · RSS Feed · Inloggen